Zgodovina

Začetek košarke v Medvodah sega daleč v leto 1952, ko se je skupina zanesenjakov članov društva Partizan Medvode zbrala in pričela s treningi košarke. Od takrat je ta športna igra v kraju ob sotočju Save in Sore, doživljala vzpone in padce. Vzponi so bili plod prizadevnosti in dobre organizacije medvoških delavcev in ljubiteljev košarke ter talentiranih medvoških košarkarjev. V določenih obdobjih pa tudi košarkarjev iz drugih krajev. Ena prvih generacij medvoških košarkarjev je v sezoni 1955/1956 osvojila 3. mesto v slovenski ligi. Največji uspeh kasnejših generacij je bil preboj v 1. slovensko košarkarsko ligo konec 80tih let. Z uvrstitvijo v finale prvega pokalnega tekmovanja v samostojni Sloveniji leta 1992 smo si zagotovili tudi pravico igranja v evropskem pokalu.

Po letu 1993 je bil pogoj za nastopanje v najvišji slovenski ligi ustrezna dvorana. Ker le te v Medvodah ni bilo, smo morali ob izredno težkih razmerah za treniranje in igranje v tujih dvoranah, ligo tudi zapustiti. Tako rekoč namensko smo se odločili za igranje v domači manjši dvorani in s tem v najnižje rangiranem tekmovanju, 3. SKL. V vsem tem času smo vzpodbujali in gojili delo z mladimi. Veliko medvoških igralcev je igralo vidne vloge v močnih slovenskih pa tudi tujih klubih. Eden izmed njih pa je celo z takratno državno reprezentanco Jugoslavije, osvojil naslov evropskega prvaka. Z dobrim delom z mladimi v preteklih letih in s pomočjo starejših, povprečna starost ekipe je bila 22 let, smo se v sezoni 2004/2005 uvrstili v 2. SKL.

Leta 2006 je bila zgrajena nova športna dvorana v Medvodah. Z novo dvorano smo pridobili ustrezen prostor in boljše pogoje za delo. Tako se je članski ekipi KK Tinex Medvode uspelo že v letu odprtja dvorane uvrstiti v 1. B SKL. V sezoni 2012/2013 pa smo se odločili za spremembe tako glede lige, v kateri so igrali naši člani kot tudi glede načina dela z mladimi.Odločili smo se, da bo naša članska ekipa igrala v ligi nižje kot sezono poprej, kljub temu, da si je v prejšnji sezoni zagotovila obstanek v 1.B SKL oziroma v 2. SKL kot so ligo preimenovali.

Razlogov za tako odločitev je bilo več. Prvi je bil, da smo želeli dati priložnost za igranje v članski ekipi čim večjemu številu mladih perspektivnih domačih igralcev in jim s pomočjo nekaterih starejših izkušenejših zagotoviti napredovanje. Drugi razlog za vstop v ligo nižje pa je bil znižanje stroškov in želja po izpeljavi sanacije kluba, ki smo jo uspešno zaključili v septembru 2013.

Že kar nekaj sezon je tako dobilo priložnost za dokazovanje in igranje v članski ekipi več mladih perspektivnih mladincev in kadetov. Le ti so vidno napredovali in na njih računamo tudi v bodoče. Menimo, da smo s tem postavili zelo dobre temelje za delo z mladimi v prihodnje. V lanski sezoni smo uspešno nastopali v 3. SKL center, kjer smo zasedli 1. mesto. Nato pa smo v ligi za prvaka ravno tako dosegli 1. mesto in se brez poraza (22 zmag v nizu) uvrstili v 2. SKL, kjer bomo nastopali v sezoni 2017/2018.

V našem klubu imamo poleg članov zastopane tudi ekipe vseh drugih starostnih kategorij (U11, U13, U15, U17 in U19), saj dajemo velik poudarek na delo z mladimi, ki so vsekakor naša prioriteta. Zavzemamo se v naše vrste vključiti še večje število mladih in jih želimo navdušiti nad košarko oziroma nad športom. Ravno v ta namen smo si v sezoni 2014/2015 poleg vodenja vseh selekcij zadali nov projekt. Začeli smo z izvajanjem interesnih dejavnosti na okoliških osnovnih šolah (OŠ Preska, OŠ Medvode, OŠ Pirniče in OŠ Simona Jenka Smlednik) in postavili Šolo košarke Brinox, kamor se je vpisalo 220 otrok od 1. do 5. razreda. Tam se otroci spoznavajo s košarko na igriv način, obenem pa na zabaven in zanimiv način razvijajo osnovne motorične sposobnosti. Interesna dejavnost na šolah je za vse udeležence brezplačna in je v prvi vrsti organizirana z namenom otroke navdušiti za košarko, šport in da bi varno in ustvarjalno preživljali svoj prosti čas ter da bi se odločili za zdrav način življenja. Vsi otroci, ki trenirajo v Šoli košarke Brinox so vključeni v interno ligo Košarkarskega kluba Medvode. Gre za sklop 3. do 4. turnirjev, kjer se pomerijo med seboj v tekmah, različnih štafetnih igrah ter poligonih. Trenutno je v šolo košarke Brinox vključenih 120 otrok.