Zgodovina

Začetek košarke v Medvodah sega daleč v leto 1952, ko se je skupina zanesenjakov članov društva Partizan Medvode zbrala in pričela s treningi košarke. Od takrat je ta športna igra v kraju ob sotočju Save in Sore, doživljala vzpone in padce. Vzponi so bili plod prizadevnosti in dobre organizacije medvoških delavcev in ljubiteljev košarke ter talentiranih medvoških košarkarjev. V določenih obdobjih pa tudi košarkarjev iz drugih krajev. Ena prvih generacij medvoških košarkarjev je v sezoni 1955/1956 osvojila 3. mesto v slovenski ligi. Največji uspeh kasnejših generacij je bil preboj v 1. slovensko košarkarsko ligo konec 80tih let. Z uvrstitvijo v finale prvega pokalnega tekmovanja v samostojni Sloveniji leta 1992 smo si zagotovili tudi pravico igranja v evropskem pokalu.

Po letu 1993 je bil pogoj za nastopanje v najvišji slovenski ligi ustrezna dvorana. Ker le te v Medvodah ni bilo, smo morali ob izredno težkih razmerah za treniranje in igranje v tujih dvoranah, ligo tudi zapustiti. Tako rekoč namensko smo se odločili za igranje v domači manjši dvorani in s tem v najnižje rangiranem tekmovanju, 3. SKL. V vsem tem času smo vzpodbujali in gojili delo z mladimi. Veliko medvoških igralcev je igralo vidne vloge v močnih slovenskih pa tudi tujih klubih. Eden izmed njih pa je celo z takratno državno reprezentanco Jugoslavije, osvojil naslov evropskega prvaka. Z dobrim delom z mladimi v preteklih letih in s pomočjo starejših, povprečna starost ekipe je bila 22 let, smo se v sezoni 2004/2005 uvrstili v 2. SKL.

Leta 2006 je bila zgrajena nova športna dvorana v Medvodah. Z novo dvorano smo pridobili ustrezen prostor in boljše pogoje za delo. Tako se je članski ekipi KK Tinex Medvode uspelo že v letu odprtja dvorane uvrstiti v 1. B SKL. Dve sezoni nazaj, pa smo se odločili za spremembe tako glede lige, v kateri so igrali naši člani kot tudi glede načina dela z mladimi.Odločili smo se, da bo naša članska ekipa igrala v ligi nižje kot sezono poprej, kljub temu, da si je v prejšnji sezoni zagotovila obstanek v 1.B SKL oziroma v 2. SKL kot so ligo preimenovali.

Razlogov za tako odločitev je bilo več. Prvi je bil, da smo želeli dati priložnost za igranje v članski ekipi čim večjemu številu mladih perspektivnih domačih igralcev in jim s pomočjo nekaterih starejših izkušenejših zagotoviti napredovanje. Drugi razlog za vstop v ligo nižje pa je bil znižanje stroškov in želja po izpeljavi sanacije kluba, ki smo jo uspešno zaključili v septembru 2013.

Že kar nekaj sezon je tako dobilo priložnost za dokazovanje in igranje v članski ekipi več mladih perspektivnih mladincev in kadetov. Le ti so vidno napredovali in na njih računamo tudi v bodoče. Menimo, da smo s tem postavili zelo dobre temelje za delo z mladimi v prihodnje. V lanski sezoni smo uspešno nastopali v 3. SKL zahod, kjer smo zasedli 3. mesto. Tako bo tudi v letošnji sezoni članska ekipa nastopala v 3. SKL.

V našem klubu imamo poleg članov zastopane tudi ekipe vseh drugih starostnih kategorij, saj dajemo velik poudarek na delo z mladimi, ki so vsekakor naša prioriteta. Tako se zavzemamo v naše vrste vključiti še večje število mladih in jih želimo navdušiti nad košarko oziroma nad športom.